Sosyal Medya

Vahiy

AllahÂ’a kul olabilmek

İnsan istese istemese de razı olsa olmasa da hoşuna gitse gitmese de kul olarak yaşamak mecburiyetindedir. Kulluğunu ya Allah için yapacaktır ya da Allah’ın dışındakiler için.



Abdullah Büyük / Yeni Şafak

Ä°nsan istese istemese de razı olsa olmasa da hoÅŸuna gitse gitmese de kul olarak yaÅŸamak mecburiyetindedir. KulluÄŸunu ya Allah için yapacaktır ya da Allah’ın dışındakiler için.

EÄŸer insan Allah’a (cc) kul olmuÅŸsa, Rabbine tam bir teslimiyetle boyun eÄŸmiÅŸ, emir ve yasaklarına titizlikle uymuÅŸ ve vahye karşı olumlu bir tavır sergilemiÅŸ olur.

Ä°nsan, Allah’a deÄŸil de batıllara kul olmuÅŸsa, O’nun emir ve yasaklarına deÄŸer vermemiÅŸ ve böylece vahyi kabul etmeyen bu inanca saplanmış olur.

Dolayısıyla insanın kul olmadan yaÅŸaması mümkün deÄŸildir. Ancak Allah’a kul olarak yaÅŸayanlara gerçekten kul denir. Åžayet Allah’ın emir ve yasakları dışında yaÅŸamayı tercih etmiÅŸse, mecazi manada o kiÅŸiye kul denilse bile, gerçek manada o kul deÄŸil, mahluktur. Yani yaratılan varlıklardan biridir.

ALLAH'A KULLUK NASIL OLUR?

Bu soruyu şöyle açıklayabiliriz.

1. Kulluk birimlerimiz neler olup, kaç tanedir?

2. Örnek aldıklarımız kul mu, yoksa mahlûk mudur?

Kulluk birimleri dördü geçmez; bunlar: Namaz, Zekât Hac ve Oruç olarak isimlendirilir. Rabbimizin farz olan, emirlerinden sadece bu dördü konuşulur ve yapılmaya çalışılır. Hâlbuki bu dört temel farzın iki önemli hikmeti vardır:

1. Ä°slâm’daki bu dört ibadet çeÅŸidi adeta Allah’a kulluk yolunda yakıt ikmali yapılan ana istasyonlar gibidir.

2. Bu dört ibadet, Müslümanın hayatını ibadete çevirme araçlarıdır. Bir Müslüman bu farzlarla hayatının tamamını ibadete çevirir ve Allah’a kul olarak yaÅŸar.

Mesela, alışveriş yapmanın, sadaka, ana-babaya iyilik, cihat etmek, ilim tahsilinin ibadete çevrilmesi, dört büyük farzı işlemeye bağlıdır.

Allah katında kulluÄŸun geçerli olması için, kul peygamberleri, örnek almak mecburiyetindeyiz. Peygamberler dışında topluma örnek ve rehber olmak, yine onlara varis olmakla mümkündür. Çünkü Ä°slam’da önder olanlar aynı zamanda örnek insanlardır.

Hakiki manada Allah’a kul olmak istiyorsak:

1. Kime kuluz? Bunun cevabını vermeliyiz. Allah’a veya baÅŸkalarına.

2. Niçin kuluz? Ã‡Ã¼nkü Allah, insanı kendisine kul olsun diye yaratmıştır.

3. Nasıl kuluz? Bunun geçerli cevabı, Allah’a kulluk için ibadetlerimize devamla Allah’a has kul olarak yaÅŸamak için peygamberleri örnek almalıyız.

4. Nerede kuluz? Ä°slam’a göre yeryüzünün tamamında, diÄŸerlerine göre ise ibadethanelerde. Yeryüzünü ibadethane olarak görmeyenlerin kullukları dört duvar arasına sıkıştırılmış demektir ve Ä°slam dört duvar arasına sıkıştırılacak bir din deÄŸildir.

5. Kimlerle kulluk? Cevabı Fatiha suresi verir, nebiler, sıddıklar, ÅŸehidler ve salih kullar...

Müslümanlar, ancak Allah’a kulluklarını ifa ederken Müslüman kardeÅŸleriyle beraber olurlar. Peki diÄŸerlerini nereye koyacağız? Onlar tebliÄŸ ve davete muhatap olanlardır.

Allah’ın emir ve yasaklarını kabul edenlerle, kabul etmeyenleri yan yana, sırt sırta nasıl koyabilirsiniz? Müslümanlar Allah’a kul olmuÅŸken, diÄŸerleri ÅŸeytana kul olmuÅŸlarsa, iki grubu bir kefeye koyamayız.

Çünkü Ä°slam, Ä°slam’dır. Cahiliye, cahiliyedir. Ä°slâm’ın alternatifi olmadığı gibi, Müslümanın da alternatifi olamaz.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.